KURŞUN KÜLÇE
Kurşunun endüstri alanında en yaygın kullanım şekli külçe benzeri biçimde olanıdır. Külçe kurşun uygulamaları bilhassa sanayide yalıtım amaçlı tercih edilmektedir. Kabloların izole edilmesinde ve akülerin imalatında da külçe kurşun uygulamaları görülmektedir.
Çeşitli metaller ile birleştirilerek alaşım benzer biçimde kullanılabilmektedir.
Türkiyede savunma sanayinde ise kurşun üreticileri mühim ve önemli bir yer tutmaktadır. Çeşitli alanların radyasyondan izole edilmesinde de külçe kullanması yaygındır.
Firmalar üretim olarak plaka yahut tuğla şeklinde üretimlerin yanı sıra külçe şeklinde üretimler de yaygındır. Levha yahut boru benzer biçimde yapım edilmesi de olası olabilmektedir.
Bu tür değişik kullanım yöntemlerinin yanı sıra mühim bir ihraç ürünü olup, geri dönüşüm özelliği sebebi ile hurdalardan da temin edilebilmektedir. Kurşun Üretim Doğu Anadolu bölgesinde yer edinen kurşun madenleri ile üretim yapılmaktadır. Dünyada en başta gelen üreticiler Rusya ve Amerika şeklindedir.
Cevherden elde edilmiş kurşun madeni muhtelif bileşikler ile karıştırılarak oksitlenmesi sağlanmaktadır. Oksitlenen ürün ısı seviyesi düşürülerek külçe halinde üretilebilmektedir.
Bu tür üretimi yaygındır. Aynı zamanda hurdalardan geri dönüşüm yolu ile de elde edilebilen bu ürünün kullanım alanları çeşitlidir. Boru, levha yahut katman benzer biçimde üretilebilmekte olup bununla beraber külçe benzer biçimde de tercih edilebilen bir üründür. Radyasyon koruma özelliği sebebi ile duvarların, kapıların ve pencerelerin kaplanmasında kurşun tercih edilmektedir. Röntgen ışınlarından yüksek koruma sağlamaktadır. Kurşun üretimi teknikleri değişkenlik gösterebilmektedir.