Röntgen Odası Kurşun Kaplama Nasıl Yapılır
Kurşun kaplama yüksekliğinin en az 2 metre olması gerekiyor. Bu yüksekliğin üzeri ise tavana kadar alçıpan, kurumun talep ettiği yapı malzemesi veya mdf ile kaplanmalıdır. Kurşun levha kalınlığı, kullanılan röntgen cihazı radyasyon dozuna bağlı şekilde belirlenmektedir. Kurşun levha kalınlıkları, 1milimetre, 1,5milimetre, 2milimetre ve 4 mm olarak uygulama yapılabilmektedir.
Röntgen Odası Kurşun Kaplamada Kurşun Yoğunluk Düzeyi
Röntgen odaları için röntgen odası kurşun kaplama gerçekleştirilirken, kullanılacak olan kurşun levhaların sahip oldukları kurşun yoğunlukları %99.95 ile % 99.99 arasında da yer almaktadır. İmalat ve kurulumu gerçekleştirilmiş olan bütün radyoloji ürünlerinin Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) standartlarına uygun olması önem arzetmektedir.
Röntgen Odası Kurşun Kaplamanın Önemi
Xray odalarında, ameliyathanelerde, kardiyographi, laboratuvarlarda çalışan personelin ve çevrenin sağlığı bakımından röntgen odası kurşun kaplama işlemi oldukça önemlidir. Radyasyon yalıtımının sağlanması için röntgen odalarının kurşunla kaplanması gerekli bir uygulamadır.
Kullanım Alanları
Korozyonu önleyen kurşun oksit boyalar, kabloların kaplanmasında, kurşun tetraetil ve tetrametil formlarında benzin içerisinde oktan ayarlayıcı birleşikler olarak, radyasyonu en az geçiren metal olması nedeni ile X ışınlarından korunmada, renkli televizyon tüplerin yapımında, röntgen odalarında kullanılıyor. Ayrıca nükleer taşıma kapları, radyasyon önleyici sistemlerde, hastaneler, poliklinikler, dişçilerde kullanılacak olan röntgen odaları yalıtımlarında kurşun, kurşun kaplamalar kullanılıyor.
Aşınma mukavemeti sebebi ile inşaat sektörü tarafından korkuluk, çatı kaplamaları, cami ve minare kubbeleri ve duvar kaplamalarında kullanılıyor. Korozyona karşı yüksek mukavemeti sebebi ile sülfirik asit depoları imalatlarında da tercih edilmektedir. Kurşun, yüksek yoğunluk niteliği ile ışınlara karşı dirençli bir elementtir. Nükleer reaktörler, X ve Gama Işını kaynaklarına karşı koruma amacıyla kullanılır. Bu amaçla kullanılacak kurşun ürünlerinin radyoloji bilim dalına özel üretilmiş ve belgeli olması gerekir.
Kurşun Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Kurşunun zehirleyici etkisi vardır. Bu nedenle kurşun kullanımında, kurşun kaplama yapım sürecinde iş sağlığı ve güvenliği açısından dikkat edilmesi gerekli olan noktalar göz önünde tutulmalıdır. Kurşun konusunda tuğla, levha ve benzeri üretim aşamalarından başlanarak ambalaj, saklama, kullanım ve montaj aşamalarında özel maske, eldiven ve kıyafetler kesinlikle giyilmelidir.
Röntgen Odalarının Taşıması Gereken Nitelikler
Röntgen odaları belirlenmesi sürecinde alt, üst ve bitişik yerlerin daimi kullanıma ayrılan yerler olmamasına özen gösterilmelidir..
Röntgen odaları 15 metrekareden küçük olmamalıdır.
Röntgen odalarında X ışının boyutları dikkate alınmalıdır.
Röntgen odaları, radyasyon sızıntısına yol açmayacak şekilde imal edilen bir kapıya haiz olmalıdır.
Röntgen odalarının duvarları minimum 15 cm kalınlıkta beton ya da 29 cm kalınlıkta dolu tuğla ile imal edilmelidir. Röntgen odası duvarlarında bu standartlar sağlanmaz ise eş değer kurşun ya da tuğla kullanımı ile standart sağlanır.
Röntgen odaları, tetkik işlemleri dışında başka amaçlar için kullanıma sunulmamalıdır.
Röntgen odalarında, tetkik sırasında kapıların kapalı olması gereklidir.
Aynı odada birden fazla X ışınlı cihaz kurulumu yapılmamalıdır.
Aynı kumanda ünitesinden kontrol edilen X ışınlı cihazların arasına mutlak olarak koruyucu paravan kurulması gereklidir.
Röntgen odasında kullanılan bir cihazın, X Işını tüpü kapıya, kumanda ünitesi ise X Işın tüpüne mümkün mümkün olduğunca uzakta ve hasta gözetlemesine uygun olan bir paravan ile birlikte kurulmalıdır.
Hasta soyunma kabinleri, 2 mm kalınlığa sahip kurşun plaka ile kaplanmalıdır.
Radyasyon uyarı işaretleri, röntgen odasında gerekli görülen yerlere muhakkak konulmalıdır.
Tüm yukarda belirtilen işlemler yapıldıktan sonra Röntgen odasının, Radyasyon güvenliği standartlarına uygun olup olmadığı Radyasyon kontrolü ve denetimi ile kontrol yapılmalıdır.Röntgen odası kurşun kaplama işlemi odaya koyulacak cihazın özelliklerine göre değişmektedir.HHC MEDİKAL İNŞAAT olarak cihaz konulacak odaya keşif yapıldıktan sonra koyulacak röntgen cihazının ve odanın özellikleri göz önünde bulundurularak proje hazırlığına başlanmaktadır. Hazırlanan proje doğrultusunda TAEK kurallarına uygun bir şekilde radyasyon engelleyici kurşun kaplama işlemi Kurşunlu cam kapı montajı Kurşunlu cam montajı kurallara uygun bir şekilde montaj yapılmalıdır insan sağlığı için önemli olan bu husus çok dikkat edilmesi gereken bir konudur genellikle yapılan hatalar �nceleme sonucunda ortaya çıkmaktadır . Genellikle kurşun zırhlama yapılırken cihaz özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır. Röntgen odası kurşun kaplama 2 milim kurşun kaplama 4 milim kurşun kaplama 1 milim kurşun kaplama tabaka ile kurşun kaplama kurşun kaplama zemin hazırlığı bu başlıklar ile göz önünde bulundurulabilir. röntgen odası kurşun kaplama işlemi yapıldıktan sonra oda içerisine beğenilen proje kapsamında dekorasyon işlemi uygulanmaktadır. Kurşun kaplama kurşun zırhlama olarak da adlandırılabilir omuzlarda radyoloji cihazı montajı çalıştırılması oda kurşun kaplanması dekorasyon yapılması işlemlerinden sonra cihazı çalıştırabilmek için TAEK ten onay alınması gerekmektedir bunun öncesinde Kurşunlu cam Kurşunlu kapı düzgün ve radyasyon x ışınları dışarıya zarar vermeyecek şekilde montajı yapılmalıdır. Radyasyon sızdırmazlık özelliği olan malzemeleri mesaj yolla montaj ve de montaj esnasında zarar vermeden kullanılmalıdır.
Comments